Hooligans?

Hooligans_2018-06-12 Tt 802d

Wat zijn ‘hooligans’? Een eerste omschrijving die bij me opkomt: dronken, gewelddadige supporters. Het feit dat hooligans na een slechte prestatie van ‘hun’ club verhaal komen halen tijdens de training, en de door hen bewonderde spelers aanvallen wordt daarmee direct van zijn meest verontrustende betekenis ontdaan. Want wat kun je anders van hooligans verwachten?

Teletekst heeft natuurlijk weinig tekens tot zijn beschikken. En ook krantenkoppen lenen zich slecht voor nuances. Ik probeer de zin terug te brengen tot wat gebeurd is:

Fanatieke aanhangers van Sporting Lissabon vielen spelers van de club aan tijdens een training na de verloren wedstrijd waarmee Sporting het voorbije weekend zijn tweede plaats in de Primeira Liga verspeelde en zich zo niet wist te kwalificeren voor de Champions League.

Door deze herformulering komt het bericht -bij mij althans- veel directer binnen. Wat is er gebeurd? De hooligans zijn weer mensen geworden, mensen die nota bene spelers van de door hen bewonderde club aanvallen. Waarom doen ze dit? Wat drijft hen hiertoe?


Naschrift: Bas Dost is toch gebleven. In de openingswedstrijd van het seizoen 2018-2019 tegen Moreirense scoorde hij twee keer voor Sporting Lissabon.

Bas Dost in actie tegen Moreirense.

Advertenties